HTML

piettro

Véleményem. Történetem. Környezetvédelem. Számtech infók, amiket nehezen találtam, vagy közzé AKAROK tenni.

Címkék

anglia (7) apeh (1) autók (1) brugge (1) buhera (1) cab (1) cikk (1) diagram (1) excel (2) fotó (7) fotosop (1) gimp (1) google (1) hiba (1) hőszivattyú (1) hulladék (1) it (1) joomla (1) képlet (1) környezetvédelem (3) london (5) média (1) navigáció (1) passau (1) script (1) surfer (1) számítástechnika (1) szelektív (1) tipp (5) toussaud (1) út (7) vélemény (2) Címkefelhő

Friss topikok

IndaFotó képek

Utazás Angliába, 3. nap

2008.06.05. 22:50 piettro


3. nap: Westminster-palota, Big Ben, Parlament, Piccadilly, Chinatown, Buckingham Palace


A Westminster-palota a londoni parlament alsó- és felsőházának épülete. 1200 teremből áll, ezzel a világ egyik legnagyobb parlamentje. A jelenleg látható épület egy tűzvész után, 1834-1864-ig épült, de legrégebbi része, a Westminster Hall 1097-es. A parlament óratornya, a híres Big Ben London egyik legnépszerűbb látványosságának számít. A Parlament a Westminster- apátsággal együtt az UNESCO Világörökség részét képezi.

piettro: parlament 1

Big Ben (Nagy Béni) a londoni Westminster-palota toronyórájának harangja.

A Westminster-palota épületének óratornya, amiben a Big Ben található, 1834-ben tűzvészben elpusztult. A palota, az angol parlament újjáépítésekor felkérték Benjamin Lewis Vulliamyt, a kor neves órását egy új óramű tervezésére, de ő a kivitelezést lehetetlennek tartotta. Egy műkedvelő órás, Edmund Beckett Denison vállalkozott a megvalósításra. Vita folyt arról, hogy az órát tervezzék a toronyhoz vagy fordítva. Végül Denison tervei alapján elkészült az óramű.


piettro: bigbenA gátlómű egy gravitációs rendszer, ami annyit tesz, hogy egyes alkatrészeket nem rugó, hanem saját súlyuk vezet vissza alapállásba. Az inga 4 méter hosszú. A mutatók tervezésekor Denison a hó nyomására és a rájuk telepedő nagyobb madarakra is gondolt. A mutatók súlyának könnyítésére azokat ágyúfémből, (különlegesen könnyű és rugalmas) bronzból készíttette. Az egész órákat 16 tonna súlyú harangon veri el az ütőmű. A Big Ben teljes szerkezete hat méter hosszú, két méter széles. A gyártási költségek csökkentésére a kerék fogait és egymáson csúszó alkatrészeit simára köszörülték. Egyébként a kovácsolás nyomait nem távolították el. Denison a nagy óra gyártásának, megkezdése előtt elkészíttette az óra modelljét, ami maga is tekintélyes szerkezet.

A torony neve Óratorony, de ismert Szent István-torony, Big Ben-torony és Big Tom néven is. Ezen nevek némelyike hibás: a valódi Szent István-torony egy másik torony neve a palotában, a Big Ben pedig nem a torony, nem is az óra, hanem a harang neve. Az építés vezetőjének, Benjamin Hallnak az emlékét őrzi.

A jellegzetes alakú toronyóra ütéseit a rádió is közvetíti. Az ütések jellegzetes melódiája, a Westminster-ütés világszerte elterjedt, más harangoknál, sőt, szobaóráknál is alkalmazzák.


Forrás: wikipedia.org (szöveg), indafoto.hu/piettro (képek)

Buckingham palota, beefeaters, őrségváltás


Piccadilly, Chinatown


Trafalgar square

piettro: 100 0563A Trafalgar Square a britek az 1805-es trafalgári csatában Napóleon felett aratott győzelmének állít emléket. Jelentős londoni tér: tüntetések, ünnepségek, újévi- és karácsonyi rendezvények, sportolók ünneplésének színhelye. A téren áll a Brit Nemzeti Galéria.

http://indafoto.hu/piettro

1 komment

Címkék: fotó anglia london út

A bejegyzés trackback címe:

https://piettro.blog.hu/api/trackback/id/tr36506000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edem · http://blog.thinkedem.hu 2008.06.11. 12:24:10

A parlament másik végén pedig a Viktória torony áll; amikor a parlament ülésezik, akkor napközben felvonják a zászlót, éjjel pedig kivilágítják a tornyot.
süti beállítások módosítása